Főmenű
Suseni
În această localitate, centru de comună, se poate ajunge din Gheorgheni fie pe DN 12 şi DJ 138 trecând prin Valea Strâmbă şi Chileni fie pe DN 13B şi DJ 126 trecând prin comunele Joseni şi Ciumani. Este una dintre cele mai tinere localităţi din depresiunea Giurgeului.
În comună se găseşte una dintre cele mai mari cariere de andezit a ţării, criblura şi piatra cioplită exploatate şi prelucrate aici ajungând în fiecare colţ de ţară. Cariera a fost deschisă în anul 1935 de doi întreprinzători Weinberger şi Pluto. La început exploatarea andezitului s-a făcut manual ulterior cariera a fost înzestrată cu cele mai moderne maşini, utilaje şi instalaţii.
Biserica romano-catolică în stil gotic a început să se construiască în anul1825. În apropierea bisericii se află clădirea impozantă a şcolii generale clasele I-VIII. În drum spre comuna Voşlobeni, la marginea din dreapta a DJ 126 se găseşte monumentul Katorzsa care ne aduce aminte de dispariţia a două sate Katorzsa şi Gálfalva pe care în anul 1707 armata împăratului austriac le-a făcut egale cu pământul, toţi locuitorii fiind ucişi. Tot în acest an s-a distrus şi cetatea Bitai ale cărei urme abia se mai zăresc pe culmea Várós. Monumentul Katorzsa a fost ridicat de Bajkó Péter în memoria secuilor căzuţi în bătălia amintită.
Un alt monument se găseşte pe drumul comunal Gatyaszár la nr. 558 în curtea lui Elekes Lajos şi anume moara de apă construită în anul 1875.
Telecentrul aflat la etajul 2 al clădirii Primăriei asigură legătura cu Internetul.
Valea Strâmbă
Localitate situată în valea pârâului Visszafolyó, lângă şoselele DN 12 şi DJ 138. Denumirea localităţii provine de la pârâul întortocheat care o traversează. Biserica romano-catolică situată în centrul localităţii, lângă dumul naţional s-a construit în anul 1734 în stil baroc popular. În anul 1801 a fost arsă iar reconstrucţia ei s-a terminat în anul 1838.
Atracţia turistică cea mai interesantă a zonei este peştera Súgó, cea mai mare şi cea mai importantă din munţii Giurgeului, precum şi cele 17 hectare de rezervaţie naturală în jurul acesteia. Cercetarea şi explorarea organizată a peşterii a început în anul 1931 dar continuă şi în zilele noastre. Formaţiunile carstice ce se găsesc aici sunt foarte variate (stalagtite, stalagmite, coloane, etc.) şi de o rară frumuseţe. Peştera are patru nivele care comunică între ele prin hornuri.Trei nivele sunt fosile, doar nivelul cel mai adânc este activ, numit şi “peştera cu apă”. Temperatura medie a peşterii este de +7 C.
Valea Strâmbă are şi un important obiectiv sportiv, trambulina de schi, con-struită în 1839 care a fost mărită în anul 1968 şi tot în acelaşi an s-a construit şi cabana de sub trambulină. Aici se organizează şi competiţii internaţionale de sărituri la schi.
Chileni
Se situează lângă DJ 138, la 7 km de municipiul Gheorgheni şi la 2 km de localitatea Valea Strâmbă.
Satul a primit numele după capela inchinată Sfântului Kilian care a fost situat în locul actualei şcoli şi a existat până la sfârşitul secolului al XVIII-lea.
Construcţia Bisericii romano-catolice de stil baroc a început în anul 1758 cu acordul Episcopului Transilvaniei de atunci, baronul Sztojka Zsigmond.
Senetea
Cătunul situat la sud-vest de localitatea Chileni s-a format în zona de confluen-ţă a râului Mureş cu pârâul Senetea. Locuitorii de aici se ocupă cu exploatarea lemnului, pe vremuri având mai multe mori şi ferăstrăuri de apă.
Liban
Localitatea este situată lângă DJ 138, în valea pârâului Şicasău într-o zonă pitorească. În ultima vreme s-au construit mai multe tabere pentru tineri şi foarte multe case de vacanţă. Popasul Liban se află în capătul nord-estic al localităţii iar la capătul sud-vestic la maginea dreptă a DJ 138 se găseşte piatra de hotar dintre fostele scaune secuieşti Ciuc şi Odorhei. Pe partea cealaltă a drumului este o păstrăvărie.